Mina resor

Lite hit och dit, men mest till Grekland

FREDAG 3/9 – snipp snapp snut …

Så var denna resan till ända.

Dagarna har gått så fort fastän jag inte gjort speciellt mycket mer än strosat runt, badat, solat och ätit gott. Jag hade tänkt åka på cykelutflykt och cyklat i bergen ner mot kusten, men det var tyvärr runt 34 C så jag hoppade över det.

Men jag hittade ”mitt” hotell…


Jag åt bara lite frukost och packade ner det sista innan jag gick ut på gatan för att invänta bussen kl 09.20

Framme på flygplatsen fick vi vänta utanför en stund. Sen in och stå i kö för invägning av väskan. Var lite nervös för den kändes tung. Ca 21,5 kg, men den gick genom. Nästa kö var incheckning och inlämning av väskan och sen var den en kö till för säkerhetskontrollen.

Raskt in på taxfree. Smockat med folk och inte fanns det som jag skulle ha. Bara ouzo och metaxa. Hade beställt whisky mm som jag skulle få på planet, trodde jag, men den beställningen hade ”försvunnit” så jag fick inget på planet… Shit!
Får väl resa snart igen 🙂

september 4th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | 2 comments

TORSDAG 2/9 – Agia Marina

Agia Marina

Med Chania i ryggen har man bensinstationen på vänster sida. Bakom den ligger hotell Seagull.
Direkt efter bensinstationen ligger mitt favoritbageri med tillhörande supermarket. Här finns bagaren Nikos, hans fru Maria och deras son Lefteris samt allehanda kusiner.

Mittemot, på höger sida, ligger Family’s där man kan äta bla jättegod gyros-pita hos Giorgos.

Några hus bortanför, mot Platanias, också på höger sida, ligger beachbaren Cactus.

Därefter Irinis affär med väskor, plånböcker och andra lädervaror mm.

Direkt efter är ingången till Caretta Caretta som har så goda fiskrätter.

Bortanför kyrkan finns Aidas affär Capriccio.

Och ytterligare en bit bort ligger Elenas supermarket.

Tvärs över gatan går man in vid Lydia Corner och där in bit in på den gatan ligger Romantza, mitt hotell som drivs av far, mor och fyra söner.september 4th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

TORSDAG 2/9 – sista dagen

Alltid trist när den sista dagen kommit. Vart tog dessa två veckor vägen?
Idag har jag haft det skönt på stranden. Äntligen har det slutat blåsa.

Istället dånade det som tusan när en helikopter kom farande för att hämta vatten. Den flög rakt över huvudet på mig massor med gånger. Förmodligen brann det någonstans eller så var det någon uppe i bergen som ville ha saltvatten till poolen…

Precis vid stranden hittade jag fikon!!! Och lyckades hitta ett som var moget.

Kvällspromenad som vanligt, denna gång för att säga adjö till alla.

Avslutade med en Stifado på Romantza. Den såg väl god ut, men det var den inte. Segt oxkött är inte någon hit tycker jag, så jag åt bara två bitar.


september 4th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

ONSDAG 1/9 – stenugnsbakad pizza

Idag gick jag inte ens till stranden utan det blev en dag vid poolen och en liten runda på kvällen. Är ganska trött idag för tyskungarna och några andra barn höll igång halva natten. De sprang omkring, smällde i dörrarna, bråkade och skrek. Vid halv tre hade jag fått nog och klädde på mig och gick ner till baren och sa till föräldrarna. Efter en stund, efter det att den tyske fadern gapat på sina ungar blev det tyst och jag fick äntligen sova.

Ikväll köpte jag med mig pizza. Jag delade med mig av den den Aida. Av henne fick jag en bärkasse som jag stoppade pizzakartongen i. Ville inte att de skulle se på restaurangen att jag inte köpte deras pizza…

Den var riktigt mumsig, bakad i stenugn.


september 1st, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

TISDAG 31/8 – halv storm och fikon

Idag blåser det fortfarande. Höll ut 1 timme på stranden. Det var kallare i vattnet idag. Endast 27 C 🙂 Om det fortsätter så här kanske det är isvinter nästa vecka när Lisbeth mfl ska åka hit. Men jag kan lugna dig. Har kollat vädret och det ska bli fortsatt runt 30 C och blåsten ska avta.

Gick iväg för att palla fikon. Nikos och Mixalis på restaurangen talade om var de fanns. Viss hittade jag flera träd, men tyvärr var de enstaka fikon som fanns så små och dessutom stenhårda och omogna. Men jag fick i alla fall känna doften och solvarma fikonlöv.


september 1st, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

MÅNDAG 30/8 – halv storm igen

Idag blåste det fortfarande men jag tog ett dopp ändå. 28 C och ganska härligt trots vågskvalpet.

Tur att badvakten patrullerade…

Som vanligt stannade jag till hos Irini i väskaffären på min lilla kvällspromenad. Den ligger precis där man går ner till Caretta Caretta.


september 1st, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

Söndag 29/8 – halv storm

Idag blåste det halv storm. Stannade bara en liten stund på stranden för jag höll på att blåsa bort. Lite synd, men man känner ju inte hur hårt solen tar och det var minst 34 C.

Gick min vanliga kvällsrunda och idag åt jag gyros på Family´s tillsammans med Lynn och Terry från England. De har varit på Kreta 17 gånger! Vi hade mycket att prata om.

Sen en lång pratstund med den albanska flickan Aida. Hon är väldigt glad och trevlig och har sån go humor. Hon berättar mycket om sitt liv med svärmor och den grekiska familjen hon är del av, men ändå inte accepterad av efter 15 år…

augusti 30th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

Lördag 28/8 – moussaka

Ännu en skön dag på stranden och grekisk sallad på Cactus.

Åt en jättegod moussaka på Romantza.

Hittade en ny affär med trevliga saker, men framför allt trevliga ägare. En flicka från Albanien som bott länge i Grekland, gift med en grek, Kuriakos, och de har 6-åriga tvillingdöttrar, ”doubble troubble” som hon sa.

Igår kväll fick jag smaka mogna fikon. Det var Lefteris i bageriet som bjöd. MUMS!


augusti 30th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

FREDAG 27/8 – fikon

Tillbaka på hotellet ropade Giorgos på mig. Han hade något till mig.

Igår frågade jag om fikon, men tydligen är det för sent för dem här på Kreta. Han hade dock lyckats hitta 3 st och jag fick ett. Det hade nog behövt sitta på trädet några dagar till för att vara riktigt gott….


augusti 27th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

FREDAG 27/8 – marknad

Hoppade på en buss till Kolimbari, en lite håla där det var marknad. Man hade sagt att marknaden skulle vara stor, men det kan jag inte hålla med om. Den sprang man snabbt genom.

Men jag gjorde några fynd, bla honung.


augusti 27th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

FREDAG 27/8 – banken

Tänkte att jag skulle vilja ha ett bankkonto här i Grekland, ifall jag skulle hitta på något 🙂

Det tog drygt 1½ timmes sittning på banken för att få ett konto och ett VISA kort med möjlighet till Internet banking. För kontot krävdes 14! papper som alla utom 3 skulle signeras – på båda sidor! Till kortet bara 3 st. Det var många frågor som skulle besvaras. Så nu är jag stolt ägare till ett konto med tillhörande kort. Om det bara hade funkat också, hade det varit kanon!


augusti 27th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

TORSDAG 26/8

Rätt så händelselös dag på stranden. Varmt och 32 C i vattnet.

Åt en god grekisk sallad till lunch på Cactus.


augusti 27th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

Onsdag 25/8 – stranden

Ännu en dag på stranden. Havet är lugnt och stilla, ca 29 C.

Fullt med folk på stranden och allt är igång; vattenskoters, fallskärmar, trampbåtar, bananbåtar etc etc.

Blev tillfrågad om massage 15 ggr de första timmarna och nästan lika många gånger om jag ville köpa melon och druvor, endast 5€!!!

Idag kom Musse Pigg och man kunde bli fotad med honom för 3 €. De flesta små barn var dock mest rädda och ville inte att han skulle komma nära. Så var det med den affärsidén 🙂

En sen lunch på Family´s och tillbaka på hotellet vid 18-tiden, helt dränerad. Att man kan bli så trött av att inte göra något annat än sola, bada och sova på en solstol….


augusti 25th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

Tisdag 24/8 – en dag på stranden

Idag blev det en dag på stranden. Havet var inte lika crazy som igår och i förrgår. Visst gick det höga vågor, visst fick man hoppa och hålla i bikinibyxorna så de inte ramlade av, vilket hände en tjej i närheten… Men det var skönt i vattnet.

Tog en solstol vid Cactus taverna. Havet väsnades så mycket att det inte var någon idé att lyssna på mina ljudböcker. Jag bara låg där och blundade eller kollade på folk.

Hela tiden blir man tillfrågad av thailändskor om man vill ha massage. Idag slog jag till och skulle få 10 minuter nacke, axlar och skuldror för 10 €. Hon höll på säkert 20 min och det var hur skönt som helst även om det gjorde väldigt ont där jag är så spänd.

Idag blev det toast till lunch på Cactus.

Jag är faktiskt lite flitig också och repeterar lite grekiska övningar från kursen på Stockholms universitet.

Solen tar på krafterna, så nu blir det en stilla kväll på balkongen med lite vin, nötter och en bit av mitt grekiska favoritgodis ”Loukoumi”.augusti 24th, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | one comment

Tillbaka på Kreta – aug 2010

FREDAG 20/8
Äntligen dags att åka till Kreta för en välbehövlig semester. Denna gång flyger jag från Landvetter.
Brukar inte packa med mig så mycket och sist vägde min väska 12 kg. Idag 19,2!!! Men jag har ju med mig lite presenter till de jag känner.

Lite kaffe och en sandwich på Landvetter.

Maten på flyget var den bästa jag fått på länge. Och detta med SAS!!! Helt otroligt, men det kanske berodde på att det var Airtours och Langley som var arrangörer.

Dock var det lite komiskt att de kom ut med färdplanen på papper som man efter att ha studerat fick skicka vidare bakåt. Lite 1900-tal:-)

Framme hade jag turen att det fanns plats på transferbussen till Agia Marina. Guiden Linda var en fena på grekiska OCH hon visste precis var mitt hotell var. Och inte var det där jag trodde!!! Jag hade hämtat karta från deras hemsida, men det var ganska fel. Grekland i ett nötskal 🙂
Rummet är helt OK. Har AC så det var svalt vid 1.30 när jag packat upp och stängde av den för att sova.

augusti 21st, 2010 Posted by | Grekland, Kreta, Resor | no comments

Kapani – marknaden i Thessaloniki

En promenad genom marknaden med allt ifrån tofflor, krokar, frukt och grönsaker till kött, fisk, bläckfisk och kyckling.

Bland kläder och skor.

september 26th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Lördag 19/9 – Sista dagen

Tog bussen, nr 34, till marknaden, den som ligger alldeles nedanför backen. Fullt ös och massor med folk. Köpte lite presenter och vindruvor. Sen öppnade himlen sig, men det var ju inte så mycket att göra åt det, bara att fortsätta gå och se glad ut, inte bry sig om att man blev dyblöt. Det är ju bara vatten och ska ju vara bra för håret…

IMG_1933 IMG_1934 IMG_1936

Hembränt!

IMG_1938 IMG_1953 IMG_1946

Fisk

IMG_1942 IMG_1944 IMG_1945

Kyckling

IMG_1952


september 23rd, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 18/9 – balkongen

Sol på morgonen men det tornar upp sig, alltså ingen tur till stranden idag heller. Sitter på balkongen en stund, men det är för varmt och så gillar jag inte att sitta i solen om jag inte kan bada.

Mästerkocken har slagit till igen och bjuder på Red mullet, musslor, feta mm och lite efterrätt

IMG_1954 IMG_1870

september 19th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Torsdag 17/9 – mellanväder

Idag är det tyvärr lite ”mellanväder”, alltså inte läge för stranden tyvärr. Det blev en tur till centrum och frappé och sedan lite mat med Maria på en sylta nere vid hamnen. Till sällskap hade vi 8 katter i olika storlek.

Till frappén får man oftast något sött, iaf om den kostar mer än 3 €. Idag fick vi ”Halvá”, vilken jag inte tycker om, serverade i snappsglas.

IMG_1875

Maten idag var bläckfisk, gavros, eldad aubergine, feta och vitlöksröra.

IMG_1877 IMG_1878

IMG_1879 IMG_1880

Thessalonikis hamnpromenad är hur lång som helst.

P9170331 P9170333

Inte bara vi är törstiga

P9170342

september 19th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Tisdag 15/9 – Prov och poliser

Idag är ordningen återställd vad beträffar vädret. Inte ett moln på himlen när jag steg upp. Tyvärr hinner jag inte åka till stranden för jag ska träffa både Fani och Eleni senare idag.

IMG_1818

Fick tillbaka provet idag. Hade 8 av 10 Och det är faktiskt riktigt bra. Det var 3 som hade bättre 🙂 bland dem läraren.

Åkte hem direkt efter skolan. Satt som vanligt och lyssnade på min ljudbok då bussen stannade vid ett trafikljus… trodde jag. Sen ser jag en massa poliser utanför och en hel hög kommer in i bussen via alla dörrar. Det är poliser i skottsäkra västar och hjälmar. De går sakta genom bussen och stannar vid en man som sitter på samma rad som mig men på andra sidan gången. Han får visa ID och sen tar de ut honom, de kollar i hans påse och sen fick han handfängsel och sattes i polisbilen. Alla poliser kom tillbaka in i bussen, iakttog alla passagerare igen och frågade tjejen som han satt bredvid om de var i sällskap. Hon svarade nej, men sen gick hon av vid hållplatsen 200 m därifrån….

När jag klev av vid min hållplats var även där flera poliser. De hade stoppat en bil med två män. De jagar några som skjutit mot polisen härom dagen….

september 16th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

Måndag 14/9

Skit!!! Det regnar!!! Och jag som skolkar idag….
Inte mycket gjort idag, sitter mest och lyssnar när de andra pratar grekiska.

Kolla hemtrevnaden som breder ut sig i HELA rabatten.

IMG_1784

Självklart har de massor med vinrankor.

IMG_1790

Om man vill fiska kan man åka till Dion. Men även där öser det ner och fisken vill vara kvar i vattnet.

P9140319 P9140320

september 14th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | 2 comments

Söndag 13/9

Åkte iväg till nästa turistfälla för att kolla på tavlor.

IMG_1768

Köpte 3 stycken för totalt 20 Euro. Som hittat!

IMG_1791 IMG_1792 IMG_1793

Sen kurrade magen. Rödbetor med krossad vitlök samt squash, musslor och gavros.

IMG_1774 IMG_1776

Favoritrestaurangen

IMG_1781

september 14th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Lördag 11/9

Åkte till Katerini, en badort ca 6 mil från Thessaloniki mot Aten.Det är inte direkt något badväder, men trevligt att träffa de man känner här.
Vi gick förstås ut och åt ….Började med sallad och tzatziki.

IMG_1740

Sen kom resten ….

Kefalotyri (ost), friterade musslor, gavros (stekt småfisk), oktapodi (bläckfisk) och friterad squash.

IMG_1745 IMG_1747 IMG_1748

IMG_1749 IMG_1750 IMG_1746

Och allt gick åt för vi var 4 som var hungriga.

IMG_1754

Sen kom efterrätten! Baklava, körsbär och fikon i sockerlag, banana split och melon.

IMG_1756

Vi hade ett litet sällskap på restaurangen.

IMG_1742 IMG_1743 IMG_1744


september 13th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 11/9

Prov idag!

Need I say more?

Jag har en sorts hatkärlek till prov. Prov är det värsta som finns men samtidigt så vill jag göra det för att se vilka framsteg jag gjort.

Magen var i uppror inför provet, men jag visste ju sen förr att bara jag får börja så brukar den lugna ner sig. Så även idag.Visst var provet stort som han sa vår käre lärare. Tack och lov så var CD-spelaren trasig så vi slapp lyssna. Det har varit näst intill omöjligt att uppfatta när han tidigare kört lyssningsövning. Detta dels pga liten skruttig CD-spelare och dels för att det är sådant eko i salen som är stor, saknar gardiner och har minst 4 m till taket.
Satt i 3 timmar! Jäklar vad svårt det var! Ska bli spännande att få tillbaka det nästa vecka.

Inför helgen har de tyvärr inte lovat något badväder men troligtvis till nästa vecka. Då får jag ta igen alla bad jag missat.

Det är minst sagt frustrerande att inte ha Internet hemma. Måste ju ner till till stället med alla ungdomer som gapar och skriker. Det är rena lekstugan. Men idag, ha ha, kom jag ihåg min öronproppar.

macks-soft-ear-plugs

september 11th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Onsdag 9/9

Väderflickan har lovat regn och rusk. Har paraply och regnjacka i väskan. Bara 19 C på morgonen, så det var bara att ta på koftan.

IMG_1726

Inget regn på hela dagen, inte förrän min tvätt hängt ute någon timme. Hann plocka in den innan det började ösregna.

september 11th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Söndag 30/8

Åter en dag på stranden. Idag hoppade jag på 70-bussen på dess första hållplats. Jag pratade med föraren och berättade om gårdagen och att Maria skulle hoppa på vid Koloumbo. Han lovade att stanna.

Idag åt vi på samma restaurang som igår. Vi var jättehungriga och beställde in sallad, Maria villa ha ”oktapodi” och jag ville ha musslor. Lite zuccinini är gott och så måste man ha ouzo också 🙂

IMG_1671 IMG_1674 IMG_1677

IMG_1678 IMG_1679

Efteråt fick vi baklava, en sockerdränkt kaka och youghurt med persika och ananas i. Gissa om vi var mätta efter detta!!!

IMG_1680

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

Lördag 29/8

Det går en snabbuss, nr 70, till stranden med avgång 10.15 från stationen. Jag hoppade på den på andra hållplatsen och Maria stod och väntade vid sista hållplatsen på Egnatia, den långa gatan som går tvärs genom Thessaloniki.

Jag hade tagit plats bak i bussen och såg Maria gå mot framdörren när bussen saktade in vid hållplatsen MEN den stannade inte!!! Den fortsatte!!! Jag skrek- högt – E!!! Stamata!!! Stamata!!! Bussen stannade till någon sekund och fortsatte sedan sakta och svängde ner mot Lefkos Pirgos. Jag sprang fram till föraren, skrikandes, jättearg. Frågade varför han inte stannat och förklarade att min vän skulle med bussen. Han påstod att det inte var något stopp där, men det talade jag om för honom att det var. Jag hade ju åkt därifrån otaliga gånger förra sommaren och även förra veckan. Han menade att hon fick väl ta nästa buss.

Hela bussen var i uppror och diskuterade det hela. Jag ringde Maria och hon hade ju inget annat val än att ta en buss till IKEA och byta där.

Maria kom till stranden nästan 45 minuter efter mig. När hon väntade på bussen vid IKEA hade en man börjat prata med henne. Han var urförbannad, för 70-bussen hade inte stannat för honom heller. Han hade stått på hållplatsen innan den Maria stod vid.

Man blir tydligen hungrig av att missa bussen så efter en liten stund på stranden var Maria hungrig, och vi gick till en restaurang en bit bort. Vi satte oss precis vid vattnet.

IMG_1659

Beställde ”mpougiourdi” och den smakade faktiskt relativt bra, fast inte som på Thassos.

IMG_1662 IMG_1663

På den andra tallriken finns Marias ”Melitsane salata” dvs auberginesallad. Åsså lite ouzo förstås.

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Torsdag 27/8

Åkte till stranden direkt efter skolan. Hade med min nyinköpta termometer.

”Bara” 30 grader en bit ut i vattnet och några till inne vid stranden. Man ska inte klaga.

Gjorde min läxa och drack en frappe. Stannade till strax före 19.

På vägen hem, strax efter IKEA finna en stor cykelaffär och av någon anledning  lägger de cyklar på hög …

IMG_1649

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Tisdag 25/8

Vaknade vid två-tiden på natten av ett rejält oväder. Det åskade, blixtrade och öste ner så det skvätte in på mig. Det var bara att stiga upp och stänga fönstret och sen letade jag upp mina öronproppar och somnade om.

På morgonen var det bara 21 C så det kändes lite kallt så jag tog kofta med mig idag. Stora pölar att hoppa mellan. Köpte ett paraply i skolans lilla affär inför nästa oväder.

IMG_1639

Efter skolan åkte Maria och jag till IKEA. Alltid lika märkligt att se alla svenska namn och så info på grekiska. Där fanns tex skoskåpet ”Skär” och förvaringslådan ”Näsum”. Inte precis några ord som grekerna kan uttala.

I restaurangen kan man äta mamma Scans köttbullar med kokt potatis, lax, princessbakelse, dajmtårta och muffins etc.

augusti 26th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Måndag 24/8

Idag gick det lite lättare i skolan, och tur är väl det, annars vore det lätt att ge upp.

Lite shopping efter skolan. Köpte bla lite rostad och rökt mandel.

20090824138 20090824139 20090824140

Sen en frappe och lite gyros på stan. Smakade bra, men hade sen bråttom ut …. hann precis hem ….

20090824141

augusti 24th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Helgen 22-23/8

Åkte buss till stranden. Var i god tid till snabbussen, som tar ca 1 timme. Biljetten kostar 5 cent och det är drygt 3 mil att åka.

Helt underbart på stranden! Vattnet var varmt och det var lagom med folk. Det är en liten strand med ca 40 parasoll.

IMG_1635

Åkte hem med snabbussen kl 17, var hemma ca 18,30. Duschade och var totalt utmattad.

La mig kl 20.30 och sov till 7, i 10,5 timmar!!!

Sen frukost och iväg till stranden igen, idag med Maria. Hade läxa som jag gjorde på stranden, med lite hjälp av Maria. Hem sent, inte förrän 21,30.

IMG_1638

augusti 24th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 21/8 – poliser

Vi gick vidare ner till strandpromenaden.

Jag såg en poliscykel och Maria berättade att de har 3 st cykelpoliser, nytt för i sommar. Alla tre satt ovanpå en man som de försöker sätta handfängsel på. Nyfikna samlas runt omkring och strax därpå hörs sirener och det kommer två motorcykelpoliser… sen en till….och en till…..och en till…och en till…..totalt 19 motocykelpoliser!!!! Och som om inte detta var nog, självklart måste det komma en polisbil också så de kan transportera bort mannen. Han är riktigt arg och försöker sparka ner alla mc de passerar.

Snacka om resurser…men tur att de inte hade annat att göra, att det inte pågick andra brott.

polis

augusti 24th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 21/8

Så här såg det ut i morse när jag väntade på bussen. Ca 30 C, men lite moln och blåsigt.

IMG_1611

Han forcerar fram den där Nikos, min blåögda lärare. Alltså, han har blå ögon, inte så vanligt bland grekerna. Ibland kommer han fram till bänken, stödjer sig med händerna, lutar sig fram, tittar mig i ögonen och frågar ”hur går det Eva…..”

Efter skolan gick jag till marknaden för att köpa trosor, hederliga vita kärringtrosor, sådana som finns på Lindex, fast till helt annat pris. Jag brukar betala 3 € för 3 st, nu hade de höjt till 4 €. Självklart fick jag ta en diskussion om detta, i säkert 20 minuter. Jag ville ha 9 st, och till slut sa han att jag fick snällt betala 12 €, men skulle få ett par som gåva eftersom jag var så sympatisk! Han ställde sig mer än gärna framför kameran och ropade till försäljaren av hattar mittemot att komma med en hatt till honom, allt för att se cool ut på bild.

IMG_1614

Sen köpte jag oliver.

IMG_1620

På marknaden finns även ”miniatyrkläder”. Helt fantastiska?! Men de skulle nog inte gå hem hos de svenska barnen, och tur är väl det.

IMG_1616 IMG_1618

augusti 21st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

10/9 Provet – The test

Provet var på 7 A4-sidor! Det tog minsann tid att göra alla uppgifter och det krävdes stor tankemöda. Vissa delar var lätta medan andra knepiga. Jag har fortfarande problem med pronomen och genitiv.Efteråt åkte jag till stranden där jag stannade några timmar. Därefter åt jag med Maria på Cardhu.

The test was huge, 7 pages! It took some time to fill it all. Some where easy and some hard as I still have problem with the pronouns and genitive. After the test I went to the beach and then had dinner with Maria at Cardhu.

september 12th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

7/9 Tembi

Vi tillbringade hela dagen på stranden fram till tre-tiden. Vi åt lunch hos svensken och hans servitör, sa adjö till damerna och begav oss söderut mot Tembi.

We spent most of the day on the beach. Around three we had lunch at the Swedes and after we went to Tembi.

svebsken

Vid Tembi är E90 bara enfilig och en riktig flaskhals. Den ringlar sig längs floden Pineos några km innan den åter blir 3-filig. Bergen vid Tembi är magnifika och där finns en kyrka i berget på andra sidan floden. Man tar sig dit genom att gå över en smal gungande bro.

At Tembi the E90 only has 1 lane in each direction and is a real xxxx. It follows the river Pineos for some km before it has 3 lanes in each direction again. The mountains at Tembi are magnificent and there is a church in the mountain on the other side of the river. You get there by walking across a small bridge.

Emellanåt ser man någon som fiskar, eller hur Alex…. Vattnet är kristallklart och vi såg var fisken höll till.
Sometimes someone tries to catch some fish, right Alex…. The water was crystal clear and we saw the fish.

På andra sedan bron finns en kyrka insprängd i berget.
On the other side of the bridge there is a church in the mountain.

Vi tog en båttur, ca en halvtimme, på floden. Vacker nature, magnifika berg och tydligen en speciell fågel.
We went by boat, for about ½ hour, on the river. Beautiful nature, magnificent mountains and some bird.

Vi lämnade Tembi vid sex-tiden, helt enligt plan för att vara tillbaka i god tid före 21 då bilen skulle lämnas.

We left Tembi around 6pm, according to plan, in order to be back before 9 when we should leave the car.

MEN när vi hade ca 4 mil kvar till Thessaloniki, kom Barbara på att hon glömt sin mobil på toan i Tembi! Vad skulle vi göra? Det var hennes jobbmobil. Vi vände och körde tillbaka. Vi räknade med att vara där ca 20.15 och hoppades att den skulle vara inlämnad i affären och att det fortfarande var någon kvar. MEN när det var 5 km kvar var det totalstopp i trafiken. Jäklar! Det tog 1½ timme att köra de sista 5 km och när vi kom fram var det helt mörkt, inte en kotte där och en låst grind vid vägen till toan. Men Barbara kravlade under den och sprang bort till toan. Så klart var den inte där. Jag ringde till den från min mobil och det kom signaler men ingen svarade. Skickade även ett SMS om att kontakta mig. Sen åkte vi till Thessaloniki och var framme vid midnatt.

When we had about 40 km left to Thessaloniki Barbara realized that she had forgotten her cell phone at the Tembi toilet! We turned back and when we had about 5 km left there was a total traffic jam. It took us 1½ to drive the last 5 km. It was dark, no one there and of course a locked gate at the path to the toilet. Barbara went under it and ran to the toilet. Obviously it was gone. I called it and we had signals but no answer. I also sent an SMS and asked to be contacted. Then we went back to Thessaloniki and arrived home at midnight.

september 12th, 2008 Posted by | Grekland, Resor | no comments

6/9 Mat – Food

Mat måste man ha. Även idag var det gott. Vi åt hos svensken på White Corner.
Food is an essential thing. We had dinner at the Swedes’ White Corner.

Om man inte vill gå på restaurang, kan man alltid köpa Λουκουμάδες på stranden.
If you don’t want to go to a restaurant, you can always buy Λουκουμάδες on the beach.

strandmat strandmat

Lite Internet hann vi också med. På ett ganska litet utrymme finns enhel del burkar med genomskinlig kåpa. Snabbt är det och killen som har det verkar veta ett och annat till skillnad från andra ställen jag varit på.
We had time for a visit on the Internet. There is a place where all the PC’s has see through shields and the Internet is very fast. The guy who owns it seems to know a great deal which not all do.

september 10th, 2008 Posted by | Grekland, Resor | 3 comments

6/9 Vergina

Vid 9-tiden gav vi oss av till Vergina, ca 6 mil från Katerini. Det är en stor gravplats med flera gravar, bla Philip II, Alexander den stores far.
De andra tre låg inuti en kulle. Det var en gång i och sen var man inne i kullen. Det var mörkt bortsett från strålkastare mot gravarna. Det fanns montrar överallt med alla fynd som gjorts i gravarna. Det var helt fantastiskt, väl värt ett besök!
Around nine we set off to Vergina, about 60 km from Vergina. It’s a big hill with three graves; one is Philip II’s who was the father ofAlexander the Great. The graves were inside a hill. The entrance leads into the hill. Inside it was dark apart from headlights casting their light on the graves. There were display cases with all the findings from the graves. Fantastic! Really worth the trip.

Entrance to the graves

På vägen tillbaka susade vi förbi detta: Vad i hela friden….? Vi vände och körde tillbaka och tog dessa bilder.
On the way back we saw this, What in the …..? We turned back to get these photographs.

Flygplan

september 10th, 2008 Posted by | Grekland, Resor | no comments

5/9 Katerini

Vi kom till Katerini vid halv sju. Det var fullt både hos Koumbara och Litsa. De pratade med hennes granne som efter viss tvekan lät oss få rum och kök där hennes barn brukar bo, granne med hennes 94-åriga mamma.
Vi packade upp snabbt, bytte om till badkläder och stack till stranden för ett kvällsdopp. Helt underbart!
Sedan dags för lite mat.

We arrived to Katerini around half past six. Got a room, unpacked, changed to swimsuits and went to the beach for an evening dip. Then time for something to eat.

september 10th, 2008 Posted by | Grekland, Resor | no comments

Senaste helgen – last weekend

Helgen har varit underbar, mycket har jag sett och tagit massor med bilder.
MEN hinner inte riktigt med just nu att skriva, har prov på torsdag.

The weekend was wonderful, saw a lot and have lots of photos.
BUT i have a test on Thursday so I dont have the time right now to write.

september 9th, 2008 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

3/9 Härdsmälta – Meltdown

Jäklar vad tiden går. Har haft några dagar med komplett härdsmälta. Jag har väntat på dem, vis av erfarenheten från förra året. Nu kom de alltså, sådana där dagar då det är fullkomligt kaos i skallen och den stackars hjärnan går på högvarv. Nu håller vi på med olika tempus och det är minst sagt lite knepigt. Inte att hålla reda på vilket det är eller om det är momentant eller pågående. Det knepiga är de oregelbundna verben med sina olika böjningar för olika personer.
Time really flies. Have had a couple of days with a total melt down in my poor brain. I’ve waited for them, knew they were coming. Now were are doing the melondas and the aoristos. Not that its that complicated, its all the words, the declination, especially for the irregular verbs.

Ett litet exempel: verbet se, titta. An example, the verb look.

Presens

futurum pågående

Futurum

momentant

Aoristos

1a sing

Βλέπω

να βλέπω

θα δω

είδα

2a sing

βλέπεις

να βλέπεις

θα δείς

είδες

3e sing

βλέπει

να βλέπει

θα δεί

είδε

1a plur

βλέπουμε

να βλέπουμε

θα δούμε

είδαμε

2a plur

βλέπετε

να βλέπετε

θα δείτε

είδατε

3e plur

βλέπουν

να βλέπουν

θα δούν

είδανε

Efter skolan åkte Barbara och jag upp till ”upper town” och beskådade utsikten ett tag.
After school we went to have a look at Thessaloniki from above. Check the movie –> utsikt_view

Därefter dags för frappé och läxa.
Then time for frappé and homework.

Efter några timmer var vi hungriga och åkte buss till en restaurang i närheten av Vita Tornet, Λέφκος Πίργος.
After some hours we were hungry and went to a restaurant near by the White Tower, Λέφκος Πίργος.

september 5th, 2008 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

1/9 September

Det märks att det är september. Det är kyligt idag, bara 27 grader. Får nog ta kortärmat idag och inte linne som jag brukar.

Direkt efter skolan gick jag till posten för att betala elräkningen. Men se det gick inte! Den var försenad och då måste man gå till elverkets kontor. Det var 3 st som försökte förklara var det var, men de kunde inte enas. Till slut sa en kund åt vilket håll jag skulle gå, men att det var bråttom. Det skulle snart stänga.

Ilade som en blixt över gator och mellan bilar. Fick fråga igen och var till slut framme. Där fanns fler som ville betala och jag fick snällt ställa mig i kön. Tacka vet jag Internet!

You can tell its September. Its only 27 C and cold!

After school I went to the post office to pay the electricity bill, but it could not be done because it was too late. Had to go to the electric company’s office. There I had to stand in line with all the others who also wanted to pay their bills. Thank God for the Internet.

september 2nd, 2008 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

31/8 – Tillbaka i Kavala

Det blåste nästan full storm när vi lämnade Thassos, men på den stora färjan märktes det knappt.
Framme i Kavala vid två-tiden och då åkte vi upp mot borgen och den gamla staden.

It was storming when we left Thassos, but was hardly notisable on the big ferry.
Reached Kavala around 2 and went up to the castle and the old town to have lunch.

Hittade en liten restaurang och återigen var maten kanon!
Found a nice small restaurant and again the food was excellent.

september 2nd, 2008 Posted by | Grekland, Resor | one comment

31/8 – Söndag

Blåsigt och molnigt när vi vaknade så vi beslöt att ta färjan kl 12.30 från Thassos.
Vi åt frukost på balkongen, packade och gick sen ner i affären för att dricka kaffe,

Han hade gjort iordning en bricka med allt som behövdes, muggar, servetter, socker, sacketter och mjölk. Kaffet var inte grekiskt utan det hade han gjort i kaffebryggare. Brickan satte han på en pall mitt på golvet. Snart kom även svärsonen och dottern.
Han blev lite ledsen över att vi skulle åka och erbjöd oss att stanna hela helgen och hela veckan också, utan att betala.

Very windy and cloudy when we woke up so we decided to leave Thasson at 12.30. We had breakfast on the balcony, packed our bags and went down to the shop for coffe. He had prepared everything on a tray and put it on a stool. The coffe wasn’t Greek but made in a brewer. The daughter and son in law joined us.
He was a bit sad that we had to leave and offered us to stay the whole weekend and the following week, for free.

Han sjöng för oss – kolla och lyssna. He sang to us – listen here: the-singing-greek

Han blev lite ledsen över att vi skulle åka och erbjöd oss att stanna hela helgen och hela veckan också, utan att betala.

Very windy and cloudy when we woke up so we decided to leave Thasson at 12.30.
He was a bit sad that we had to leave and offered us to stay the whole weekend and the following week, for free.

september 2nd, 2008 Posted by | Grekland, Resor | no comments

30/8 – En hård dag på stranden

Lördagen ägnades åt strandliv, dvs sol, bad och frappé.
The Saturday was spent on the beach and in the sea.

Vi åt lunch på en trevlig restaurang vid stranden, Irene. Jag åt ”Μπογούρτη” som är olika sorters ostar vilka smälts i en karott i ugnen. Himmelskt gott! Sen åt jag calamares. Lika gott det också. Det var längesedan jag åt så sanslöst gott.
We had lunch in a nice restaurant, Irene, by the beach. I had ”Μπογούρτη”, which is different kinds of cheese melted in a pot in the oven. So delicious! Then I had calamares.

Hotellägaren bjöd oss med till en restaurang i en by i närheten tillsammans med dotterns familj. Vi tyckte det var lite väl familjärt och inte helt rätt. Hans fru var död och nu var hen ensam, men dock en glad prick, 65-75 år. Tidigare idag berättade han att han hade en egendom lite längre upp i bergen där han hade allehanda frukt och grönsaker. Det var där han plockat allt vi fick. Vi fick dock lova att dricka kaffe med honom på söndagsmorgonen.
The hotel owner invited us to join him and his daughter with husband and children to a restaurant in a village near by. We did not know the reason for why this man wanted to invite us. His wife was dead and it seemed little to familiar, so we turned it down, although he was certainly a very nice and happy man, somewhere between 65 and 75. We had to promise to have coffee with him the next morning.

september 2nd, 2008 Posted by | Grekland, Resor | no comments

29/8 Thassos

Direkt efter skolan stack jag hem och packade. Barbara kom och hämtade mig strax efter 14 och vi begav oss av mot Kavala där vi skulle ta färjan till Thassos. Barbara är en fena på bilkörning. Hon är ju van vid trafiken i Bryssel, där hon jobbar som presstalesman åt EU-kommisionären för miljö, en grek, dvs Margot Wallströms efterträdare. Vi tog oss galant ut ur Thessaloniki och var i så god tid till färjan att vi kunde ta en frappé.

Det är inte lätt att vara biljettförsäljare. Man måste ju veta hur lång bilen är.

After school I went home to pack my bag, going to Thassos with Barbara from the class. Barbara is superb driver, used to the heavy traffic in Bruxelles, where she works as a spokes person for the EU commissionaire of environment. Anyway we arrived to Kavala and had time for a frappe.

It cannot be easy to be selling tickets. You have to know the measurements for the cars.

Kavala är ganska stort. Kavala is rather big.

På färjan skulle alla vända sina bilar, så de skulle kunna köras av.
On the ferry all had to turn their cars.

Fullt med måsar följde oss och en man höll brödbitar i handen som de tog.
Lots of seagulls followed the ferry and a man hold bread crumps in his hand for the birds to eat.

Vi bestämde oss för att vi vill hitta ett rum på östra sidan, mot soluppgången. Men det var lättare sagt än gjort.Vi kom bara till små ödsliga ställen som inte alls var tilltalande. Strax efter kl 20, då det började bli mörkt kom vi till Potós. Körde på små smala gator bland turisterna och efter en stund stannade vi mitt i smeten.
Jag sprang in i en affär som hade en skylt om rum ovanför skyltfönstret. Gubben sken upp som en sol, som om vi varit gamla bekanta och inte träffats på länge. Visst
hade han rum. Faktiskt med havsutsikt. När han fick veta att Barbara är tyska, blev han överlycklig, för han hade bott i München i elva år. Han satte igång att prata och sen överöste han oss med frukt och grönsaker.

We decided that we wanted a room on the east coast, towards sunrise. This was easier said than done. We just came to small places that we did not like at all. Around 8pm we arrived to Potós and drove on the narrow streets among all tourists.
We got a room with sea view. The owner was so happy when he realizes that Barbara is German as he had lived in Munich for 11 years. He started talking and talking and talking and also gave us lots of fruit and veggies.

Vi packade upp och gick för att äta. Jag åt ”κεφαλοτυρή”, grillad hård ost och svärdfisk, himla gott!
We went out for a meal and I had ”κεφαλοτυρή”, and swordfish. Delicious!

Fortsättning följer – to be continued.

september 1st, 2008 Posted by | Grekland, Resor | no comments

27/8 – Att vara här – To vα είmαι εδώ

Så här är det att vara här:

 • det är varmt
 • svetten rinner så fort man rör sig
 • man duschar minst 3 ggr per dag
 • fotsulorna har fått ny färg – luftföroreningssvart
 • det är nästan lite kallt i klassrummet
 • vissa dagar känns det som om skallen skulle sprängas i tusen bitar
 • det är knökfullt på bussen
 • det är livsfarligt att korsa gatorna
 • det finns inga räkor, iaf inte som jag vill köpa

MEN
Det är helt underbart att vara här!
Jag är så innerligt glad och tacksam över att kunna göra detta.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

This is how it is to be here in Thessaloniki

 • It’s hot
 • Cannot move without sweating
 • You shower at least 3 times a day
 • Your feet has a new colour underneath – air pollution black
 • It’s almost cold in the class room
 • Sometimes it fells like my head will be blown into a million pieces
 • The bus is too crowded
 • It’s very dangerous to cross the streets
 • There are no shrimps

BUT
I just love to be here and I feel so fortunate having the possibility to do it.

augusti 27th, 2008 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | 4 comments

26/8 Promenaden – Ο περίπατος

Idag, efter skolan skulle jag till stranden. Vid busshållplatsen finns skyltar som visar hur många minuter det är kvar tills respektive buss kommer. Fick se att nr 70 skulle komma om 8 minuter. Har fått veta att det är en snabbuss som går till stranden. Bussen kom och jag frågade chaffisen om detta stämde. Men han svarade inte eftersom han skällde på två tjejer som inte ville svara på vart de skulle. Till slut fick de gå av eftersom detta är en snabbuss och bara stannar på några få hållplatser. Jag frågade igen och han sa ”Έλα!” och jag klev på. Bussen går bara till byn och inte ner till stranden. Men i byn kan jag ta 69A eller 77. Bra!

Satte mig och blev tilltalad av damen på andra sidan gången. Hon var i 70-årsåldern och talade bra engelska. Hon förklarade att denna buss gick till en annan strand, i Paliora. Kolla på kartan, den ligger lite norr om Paralia. Hon sa att man kunde gå längs stranden till Paralia och att det skulle ta ca 20 minuter. Funderade lite och bestämde mig för att det kunde jag ju göra. Hon skulle följa mig en bit och visa vägen.

Hon, Poppi, egentligen Καληόπη, pratade hela bussresan, ca 1 timme. Hon hade varit i stort sett överallt, Egypten, Kina, Kanada, Argentina, USA, Ryssland, Frankrike, jag kommer inte ihåg alla ställen hon berättade om.

Vi kom fram till stranden och gick förbi alla solstolar och tavernan. Stranden var jättelång och nästan folktom. När vi gått ungefär halvvägs till udden kom vi fram till två damer som var hennes vänner. Vi hälsade och den ena undrade lite diskret till Poppi, om jag verkligen kunde gå hela vägen, fast det hörde inte jag, Poppi sa det sen.


Jag ska alltså till andra sidan udden långt där borta!

Bytte till badkläder eftersom vi skulle gå i vattnet också. Nu började jag fundera lite på vad jag gett mig in på. Jag kanske skulle stanna på denna strand, men Barbara från klassen skulle ju komma med en senare buss, så det var ju lika bra att pallra sig iväg.

På med solkräm, solglasögon och solhatt. Poppi gick med bra fart och det var bara att hänga på. Vi gick förbi en naken gubbe och hon blev väldigt upprörd över att han inte skylde sig när vi gick förbi, men han hade inte så mycket att dölja … så det kunde ju kvitta. Han kanske inte hade räknat med att någon skulle gå förbi. Halvvägs vände hon om och jag gick resten helt ensam. Stranden var helt tom bortsett från en ung man som gick framför mig några minuter och sedan slog sig ner på stranden.

Sista biten, de 100 meterna före piren gick jag i sanden och det var jobbigt. Benen kändes som bly! Det var en liten backe, så jag kunde inte se om jag var framme förrän jag kikade över krönet.

Jag var framme! Eller, ja, nästan. Hade “bara” att gå över en stor grusplan där bussen vänder, längs med stranden och 4 tavernor, en bit i vattnet och sen var jag äntligen framme.

Nu kan man ju undra om denna promenad tog 20 minuter. Som alla förstår så gjorde den inte det, snarare drygt 1 timme. Gissa om det var skönt att bada och gissa vem som somnade i solstolen …. Men vilket äventyr!

Kolla filmen, check the movie framme-redan-eller

Tyvärr syns det ju inte hur långt det är, men det var långt! Gick ifrån mitten på det son skymtar i fjärran.

Anyone is welcome to correct my poor Greek

Ζέμερα συνάντησα μία κυρία, Καληόπη ή Πόππη, στο λεοφόρειο. Μίλησε αγγλικά με ‘μένα.
Λέγει να είναι δυνατός να πηγαινει με τα πόδια από την Παρίορα στην Παραλία. Λέει να τον περίπατο κάνει είκοσι λεπτά. Εντάχει, αυτό θα κανώ!

Η παραλία Παρίορα είναι πολύ μακρή. Η παραλία Επανομή είναι πίσω από το ακρωτήριο.Ο περίπατο είναι πολύ ωραίο αλλα κάνει περίπου μια ώρα.
Μετά ήουν πολύ κουρασμένη αλλα ήταν πολύ ικανοποιντικός ότι έκανα αυτόν.

Τέλια περιπέτεια!

augusti 27th, 2008 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

25/8 – Skolan – Το σχολείο

Vaknade pigg och utvilad. Inget konstigt med det eftersom jag la mig kl 20.30 igår, helt utmattad efter min utflykt och alla timmar på stranden.

Det var faktiskt också kyligt inatt, det blåste friskt och jag orkade inte gå upp och stänga av takfläkten eller stänga till fönstret. Istället drog jag lakanet om mig.

Idag gick vi genom miljoner nya ord känns det som. Undrar hur jag ska banka in dem i skallen. Tror att jag ska sätta upp lappar på allt i lägenheten och börja prata med mig själv. Skulle behöva prata med greker, men på min nivå så är jag inge kul att prata med, snarare ganska tråkig. Kan ju inte direkt delta i någon vild diskussion utan bara svara på lätta frågor eller själv fråga om enkla saker. Ingen höjdare till att konversera med andra ord.

Hemläxan till imorgon är att skriva ner ett typiskt svenskt recept och beskriva hur man tillagar det hela. Jag har beskrivit hur jag gör smörgåstårta. Vet inte om man äter det någon annanstans.

Smorgastarta

The night was a bit cool. It was windy but I didn’t get up to turn off the fan and close the window, just wrapped my sheet around me.

Today we went through a million new words. Wonder how I will make them stick into my poor brain. Think I’ll write small notes and stick to all things in the flat. Need to talk more but at this level I’m quite a bore as I only can talk about very simple thing and answer very simple questions.

The home work for tomorrow is to write down a typical Swedish recipe. I’ve chosen “smörgåstårta” sandwich cake. Don’t know if it’s eaten anywhere else.

augusti 25th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | 4 comments

24/8 Utfykten – Η Εκδρομή

Idag hade jag beslutat att åka till den strand vars buss gick först. Det blev nr 72 till Perea eller Agia Triada. Jag hoppade av i Perea, gick ner till stranden och vände direkt. Det var en jättestrand med massor med barer, rena turistfällan.Gick tillbaka till busshållplatsen och räknade ut att jag kunde ta buss 72 till Nea Mihaniona och sen nr 77 till Paralia Epanoimi där jag brukar bada.

Medan jag väntade på bussen såg jag två ungdomar som stod med sin parlör och försökte begripa vad greken sa om bussen. Han sa att de skulle kliva på vid denna hållplats, men eftersom de hade resväskor, begrep jag att det var fel, så jag la mig i det hela. På ett sätt hade greken rätt, de skulle komma till ändstationen, men i fel ände. Jag förklarade att de skulle ta den på motsatt sida, ett kvarter bort. Kliva av vid IKEA och sen ta 8 till stationen. De skulle till Kavala. Sen diskuterade jag, på min nivå, detta med greken.

Nåväl, kom till Nea Mihaniona och hoppade av vid en busshållplats där det stod 77. Väntade en stund och frågade sen en man på ett kafé. ”Το 77 δεν έχει σίμερα” sa han. 77 går inte idag. Var finns taxi, frågade jag. Δεν έχει ταχί εδώ”, här finns ingen taxi, svarade han. Just snyggt! Skulle jag behöva åka hela vägen tillbaka?
Det kom en till 72. Hoppade på och frågade om chauffören visste var jag kunde hitta en taxi. Jag åkte med ett par hållplatser till centrum. Där pågick en enorm marknad. Frågade en gubbe och han sa att idag finns absolut ingen taxi pga av allt folk.

Ställde mig på en refug och väntade. Till slut kom det faktiskt en ledig taxi som kunde köra mig till ”Min strand”. Vi åkte en bit, och då fick 2 till hoppa in. Så självklart i det nyfikna Grekland, så började de genast diskutera mig, vart jag skulle och varför jag inte ville stanna vid de andra stränderna. Stapplande kunde jag säga att visst var de andra stränderna vackra men jag ville till min vanliga strand eftersom jag visste att det gick en buss därifrån också. Efter en liten bit hoppade de av. Chauffören tyckte det var skitkul att leta efter min strand. Jag såg taxametern ticka. Plötsligt stod det inte 77 vid de hållplatser vi passerade. Han körde vidare och snart var vi i byn Epanomi. Därifrån hittade jag och snart var vi vid stranden.

Det tog mig 3 timmar att komma dit idag och jag blev 11 € fattigare. Men jag fick se ett hörn av Grekland jag annars inte skulle ha fått se. Det finns alltid något positivt att hitta i allt som sker…..

karta

Anyone is welcome to correct my poor Greek.

Ζέμερα έκανα μια εκδρομή. Πίμα με το 72 στο Περέα αλλά την παραλία του δεν μου αρέσει. Πίγα με το 72 στο ενα στάσι στη Νεα Μιηανιόνα. Σίμερα έιναι ενα μεγάλο λαϊκι γιατι το 77 δεν έχει και έιναι πολύ δύσκολο να βρει ενα ταχί.
Περίμενα ενα ζρονικό διάστημα και εωα ταχί ήρθε.
Μετά 3 ώρες και 11 € ήρθα στην παραλία Επανομί.

augusti 25th, 2008 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

21/8 – Läxa – Homework

Idag åt jag lunch på ett gyros-ställe och tog sen bussen till stranden. Jag hade packat badkläder och handduk i skolväskan och kunde åka direkt efter skolan.

Idag tog det ca 1,5 timme att komma dit, Visst är det lång tid, men det är värt det. Jag badade genast och tog sen en liten tupplur i skuggan. Gick till tavernan och tog en frappé och gjorde min läxa. Det var en övning jag inte förstod, så jag frågade tjejen som serverade. Hon förklarade gärna och jag kunde göra klart läxan.

Stannade på stranden till strax efter 19 och var hemma strax före 21.

Today I had lunch at a gyros place and then I took the bus to the beach. I had brought all my things to school so I could go straight to the beach from school.

Today it took about 1,5 hrs to get there, but its worth the long trip.I went straight into the sea and then had a nap in the shade.Went to the taverna, had a frappé and did my homework. There was one exercise I didn’t understand so I asked the girl. She explained and I could finish it.

Stayed at the beach until around 7 pm and came home about 9 pm.

augusti 21st, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor | no comments