Mina resor

Lite hit och dit, men mest till Grekland

Måndag 31/8

Idag är en sådan där dag när jag undrar varför i hela friden jag är här… undrar hur jag kunnat få för mig att åka iväg hit och hur jag kan inbilla mig att jag ska kunna lära mig grekiska…

Det finns trådlöst internet på universitetet. Det tog mig drygt två timmar att få tillgång till det. Och då gick jag mellan olika byggnader, pratade med olika personer och hamnade till slut hos de rätta. Turligt nog hade jag antagningspappret från kursen med mig och körkortet. Fick en e-postadress och sen användarnamn och lösenord. Men inte kom jag in på nätverket! Gick tillbaka, i 33C, till ”min” byggnad, men det funkade inte. Tillbaka till mail-grabbarna som funderade ett tag. Till slut var det en som kom på att användarnamnet ska vara min fullständiga mailadress…. Och då funkade det.

Nu kan jag alltså komma ut på internet på skolan, men måste förstås släpa på laptopen…tur den bara  väger runt kilot 🙂

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | one comment

Söndag 30/8

Åter en dag på stranden. Idag hoppade jag på 70-bussen på dess första hållplats. Jag pratade med föraren och berättade om gårdagen och att Maria skulle hoppa på vid Koloumbo. Han lovade att stanna.

Idag åt vi på samma restaurang som igår. Vi var jättehungriga och beställde in sallad, Maria villa ha ”oktapodi” och jag ville ha musslor. Lite zuccinini är gott och så måste man ha ouzo också 🙂

IMG_1671 IMG_1674 IMG_1677

IMG_1678 IMG_1679

Efteråt fick vi baklava, en sockerdränkt kaka och youghurt med persika och ananas i. Gissa om vi var mätta efter detta!!!

IMG_1680

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

Lördag 29/8

Det går en snabbuss, nr 70, till stranden med avgång 10.15 från stationen. Jag hoppade på den på andra hållplatsen och Maria stod och väntade vid sista hållplatsen på Egnatia, den långa gatan som går tvärs genom Thessaloniki.

Jag hade tagit plats bak i bussen och såg Maria gå mot framdörren när bussen saktade in vid hållplatsen MEN den stannade inte!!! Den fortsatte!!! Jag skrek- högt – E!!! Stamata!!! Stamata!!! Bussen stannade till någon sekund och fortsatte sedan sakta och svängde ner mot Lefkos Pirgos. Jag sprang fram till föraren, skrikandes, jättearg. Frågade varför han inte stannat och förklarade att min vän skulle med bussen. Han påstod att det inte var något stopp där, men det talade jag om för honom att det var. Jag hade ju åkt därifrån otaliga gånger förra sommaren och även förra veckan. Han menade att hon fick väl ta nästa buss.

Hela bussen var i uppror och diskuterade det hela. Jag ringde Maria och hon hade ju inget annat val än att ta en buss till IKEA och byta där.

Maria kom till stranden nästan 45 minuter efter mig. När hon väntade på bussen vid IKEA hade en man börjat prata med henne. Han var urförbannad, för 70-bussen hade inte stannat för honom heller. Han hade stått på hållplatsen innan den Maria stod vid.

Man blir tydligen hungrig av att missa bussen så efter en liten stund på stranden var Maria hungrig, och vi gick till en restaurang en bit bort. Vi satte oss precis vid vattnet.

IMG_1659

Beställde ”mpougiourdi” och den smakade faktiskt relativt bra, fast inte som på Thassos.

IMG_1662 IMG_1663

På den andra tallriken finns Marias ”Melitsane salata” dvs auberginesallad. Åsså lite ouzo förstås.

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 28/8

På kvällen var hela klassen ute och åt.

Alla beställde vad de vill ha och sen delades notan mellan alla. Typiskt grekiskt men Nikos borde förklarat för alla, att alla äter av allt. Nu blev det så att en del åt och drack mycket, och inte delade med sig, medan andra (jag) åt lite.

Jag beställde som vanligt ”mpougiourdi” vilket är en ostblandning med tomat och het paprika i ugn. Den bästa jag någonsin ätit var på Thassos förra året. Hittills har ingen annan varit lika god som den.

Efteråt fick vi ”glyka”, bla glass, melon och kakor dränkta i sockerlag.

IMG_1655

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments

Torsdag 27/8

Åkte till stranden direkt efter skolan. Hade med min nyinköpta termometer.

”Bara” 30 grader en bit ut i vattnet och några till inne vid stranden. Man ska inte klaga.

Gjorde min läxa och drack en frappe. Stannade till strax före 19.

På vägen hem, strax efter IKEA finna en stor cykelaffär och av någon anledning  lägger de cyklar på hög …

IMG_1649

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Onsdag 26/8

Jäklar vad tiden går fort! Har redan varit här en vecka. Det går lite bättre i skolan nu, grekiskan har tagit sig tillbaka in i skallen. Men det är en rätt hög nivå nu och självklart förstår jag inte allt läraren Nikos säger. Han förklarar betydelsen av nya ord på grekiska, endast i undantagsfall säger han dem på engelska.

Idag pratade jag mer med Dionis på rasten, alltså spanjoren jag sitter med på lektionerna. Nu vet jag varför han tycker det är rätt lätt. Han är lärare i gammal grekiska i Valencia!!!! Visserligen är det som två skilda språk, men det finns ändå många likheter. Bra för mig att få extra hjälp 🙂

Idag har jag nästan kommit ikapp med mina anteckningar. Det har varit mycket att skriva och jag vill gärna tänka ut en bra struktur så jag kan hitta lätt i min anteckningsbok.

IMG_1642

Hungrig blir man av att göra läxor, och ibland får man ta det som finns kvar i kylen…

Feta, tzatziki, oliver och gurka, mums!

IMG_1641

augusti 26th, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments

Tisdag 25/8

Vaknade vid två-tiden på natten av ett rejält oväder. Det åskade, blixtrade och öste ner så det skvätte in på mig. Det var bara att stiga upp och stänga fönstret och sen letade jag upp mina öronproppar och somnade om.

På morgonen var det bara 21 C så det kändes lite kallt så jag tog kofta med mig idag. Stora pölar att hoppa mellan. Köpte ett paraply i skolans lilla affär inför nästa oväder.

IMG_1639

Efter skolan åkte Maria och jag till IKEA. Alltid lika märkligt att se alla svenska namn och så info på grekiska. Där fanns tex skoskåpet ”Skär” och förvaringslådan ”Näsum”. Inte precis några ord som grekerna kan uttala.

I restaurangen kan man äta mamma Scans köttbullar med kokt potatis, lax, princessbakelse, dajmtårta och muffins etc.

augusti 26th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Bilder – yippiiieeeee

Äntligen lite bilder, men det funkar inte riktigt som det ska. Så jag fick fixa till en annan lösning…

augusti 24th, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | 2 comments

Måndag 24/8

Idag gick det lite lättare i skolan, och tur är väl det, annars vore det lätt att ge upp.

Lite shopping efter skolan. Köpte bla lite rostad och rökt mandel.

20090824138 20090824139 20090824140

Sen en frappe och lite gyros på stan. Smakade bra, men hade sen bråttom ut …. hann precis hem ….

20090824141

augusti 24th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Helgen 22-23/8

Åkte buss till stranden. Var i god tid till snabbussen, som tar ca 1 timme. Biljetten kostar 5 cent och det är drygt 3 mil att åka.

Helt underbart på stranden! Vattnet var varmt och det var lagom med folk. Det är en liten strand med ca 40 parasoll.

IMG_1635

Åkte hem med snabbussen kl 17, var hemma ca 18,30. Duschade och var totalt utmattad.

La mig kl 20.30 och sov till 7, i 10,5 timmar!!!

Sen frukost och iväg till stranden igen, idag med Maria. Hade läxa som jag gjorde på stranden, med lite hjälp av Maria. Hem sent, inte förrän 21,30.

IMG_1638

augusti 24th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 21/8 – poliser

Vi gick vidare ner till strandpromenaden.

Jag såg en poliscykel och Maria berättade att de har 3 st cykelpoliser, nytt för i sommar. Alla tre satt ovanpå en man som de försöker sätta handfängsel på. Nyfikna samlas runt omkring och strax därpå hörs sirener och det kommer två motorcykelpoliser… sen en till….och en till…..och en till…och en till…..totalt 19 motocykelpoliser!!!! Och som om inte detta var nog, självklart måste det komma en polisbil också så de kan transportera bort mannen. Han är riktigt arg och försöker sparka ner alla mc de passerar.

Snacka om resurser…men tur att de inte hade annat att göra, att det inte pågick andra brott.

polis

augusti 24th, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 21/8 – bröllop

Träffade Maria på kvällen, mötesplats Kamara, vid kyrkan. Där var en massa folk utan för och strax förstod jag varför – bröllop.

brud1 brud2 brudnabb

Är det detta som är turturduvor? De satt utanför kyrkan.

duvor2

augusti 24th, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments

Kommentarer

För att inte få in en massa spam och skräp måste jag godkänna den första kommentaren från varje person. Sen kan man kommentera hej vilt 🙂

augusti 21st, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments

Fredag 21/8

Så här såg det ut i morse när jag väntade på bussen. Ca 30 C, men lite moln och blåsigt.

IMG_1611

Han forcerar fram den där Nikos, min blåögda lärare. Alltså, han har blå ögon, inte så vanligt bland grekerna. Ibland kommer han fram till bänken, stödjer sig med händerna, lutar sig fram, tittar mig i ögonen och frågar ”hur går det Eva…..”

Efter skolan gick jag till marknaden för att köpa trosor, hederliga vita kärringtrosor, sådana som finns på Lindex, fast till helt annat pris. Jag brukar betala 3 € för 3 st, nu hade de höjt till 4 €. Självklart fick jag ta en diskussion om detta, i säkert 20 minuter. Jag ville ha 9 st, och till slut sa han att jag fick snällt betala 12 €, men skulle få ett par som gåva eftersom jag var så sympatisk! Han ställde sig mer än gärna framför kameran och ropade till försäljaren av hattar mittemot att komma med en hatt till honom, allt för att se cool ut på bild.

IMG_1614

Sen köpte jag oliver.

IMG_1620

På marknaden finns även ”miniatyrkläder”. Helt fantastiska?! Men de skulle nog inte gå hem hos de svenska barnen, och tur är väl det.

IMG_1616 IMG_1618

augusti 21st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

Torsdag 20/8

Ny dag i skolan.

Om någon mot förmodan tror att jag har semester i Grekland så är det HELT FEL!

Just nu är det totalt kaos i skallen och som vanligt undrar jag varför jag är här och tom betalar för det. Jag måste vara komplett galen!!! Kunde ju dega på en strand i 14 dagar istället… Men jag vet sedan tidigare att det är så här de första dagarna, sen blir det bättre när jag får tillbaka den kunskap jag vet att jag har.

Handlade lite till och sen hem och duscha, lite mat och sen efterlängtad siesta. Vila en stund måste man, det tar ett tag att vänja sig vid värmen.

Ha,ha missade att ställa klockan och sov i 2,5 timmar.

Satt på balkongen med lite kaffe när melonmannen kom farande. Grannen köpte 2 stora meloner för 5 €.

20090820134

Sen gjorde jag min läxa och renskrev anteckningarna i 4! timmar.

augusti 21st, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments

Var är bilderna?

Innan jag akte hit, så uppgraderadejag min blogg, men allt står inte ratt till. Kan inte ladda upp bilder.

Får försöka lösa detta under helgen. Så tyvärr, inga bilder än….

augusti 21st, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments

Vara tillbaka

Efter skolan tog jag bussen en bit och klev av vid affären. Har lärt mig att ta en korg istället för vagn. Annars lassar man gärna i mer än man kan bära.

Handlade en spanakopita i bageriet, mums,och full med kolhydrater!!! Men det är ett tag sen sist. Spanakopita är som wienerbrödsdeg med spenat i.

Däckade i två timmar innan jag satte igång med den nödvändiga städningen. Alla golv ska torkas, alla överdrag tvättas och alla ytor torkas. Vidare ska balkongen spolas och idag gick jag över den 4 gånger. Men nu är den skinande blank.

Lite kyckling med tzatziki och sen tog jag laptopen under armen för att deala med internet kafféet om att de ska släppa in mig på nätverket. Tyvärr går det inte, men jag kan sitta här med min egen dator och deras kabel. As good as it can get 🙂

Lite tråkigt med bara text och inge bilder? Lugn, de kommer.

augusti 19th, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | one comment

Nu börjar det!

Varmt var det när jag gick ut , minst 30 C och bussen var som en bastu. Nice att vara tillbaka!

Kom till skolan vid 10-tiden då det var rast. Letade upp mitt klassrum och fick veta att läraren heter Nikos.

Klassrummet var stort, alla fönster öppna och AC var inte igång. Persiennerna lyste med sin frånvaro och solen lyste rakt in!! Snacka om värme.

Lektionen började och jag förstod ungefär var 10de ord! Hur ska detta gå? Sen skulle jag berätta om mig själv och det enda jag kom på att säga var att min grekiska är på off, har inte blivit satt på on ännu.

Vi fick sitta två och två för att fråga varandra lite och jag fick sitta med en snubbe från Valencia. Han kunde en hel del, så jag sitter nog med honom framöver, även fast han hade dålig andedräkt. Vi är de två seniorerna i klassen, han är äldre.

Efter en stund när Nikos inte stod ut med värmen längre hämtade han AC-kontrollen och nu blev det uthärdligt. Jag tog upp en stor applåd.

augusti 19th, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments

På plats 2009

Det var en lång tröttsam resa denna gången. Först var taxin rejält försenad, men jag hann köpa biljett innan tåget gick. Soporna!!! När jag åkt en stund kom jag på att jag glömt tömma både kompost och brännbart. Tur att Malin ska jobba nästa helg. Hoppas bara att det inte luktar för mycket 🙂

En kille somnade på tåget och vaknade precis när dörrarna stängts i Hoby, så han fick åka med till Karlshamn. Jag var så trött efter gårdagens alla ärenden och allt packande så jag ställde klockan för att inte vakna i Helsingör och ha missat planet.

Tyvärr kunde jag inte sova något. Inte heller på de båda planen så jag var rejält trött när jag kom fram till lägenheten vid 2.30. Skolan börjar 8.30 men jag går inte dit förrän vid 10.

Min väska vägde 19,8 kg på badrumsvågen och då hade jag ändå rensat bort en hel del. Tror jag kommer ångra att inte mobilhögtalarna får följa med.

Eftersom jag kom fram så sent så har jag ingen mat men tog med lite nödproviant, 3 påsar  Nutrilett, så det får bli en till frukost.

Natti!

augusti 19th, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments