Mina resor

Lite hit och dit, men mest till Grekland

Måndag 31/8

Idag är en sådan där dag när jag undrar varför i hela friden jag är här… undrar hur jag kunnat få för mig att åka iväg hit och hur jag kan inbilla mig att jag ska kunna lära mig grekiska…

Det finns trådlöst internet på universitetet. Det tog mig drygt två timmar att få tillgång till det. Och då gick jag mellan olika byggnader, pratade med olika personer och hamnade till slut hos de rätta. Turligt nog hade jag antagningspappret från kursen med mig och körkortet. Fick en e-postadress och sen användarnamn och lösenord. Men inte kom jag in på nätverket! Gick tillbaka, i 33C, till ”min” byggnad, men det funkade inte. Tillbaka till mail-grabbarna som funderade ett tag. Till slut var det en som kom på att användarnamnet ska vara min fullständiga mailadress…. Och då funkade det.

Nu kan jag alltså komma ut på internet på skolan, men måste förstås släpa på laptopen…tur den bara  väger runt kilot 🙂

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | one comment

Söndag 30/8

Åter en dag på stranden. Idag hoppade jag på 70-bussen på dess första hållplats. Jag pratade med föraren och berättade om gårdagen och att Maria skulle hoppa på vid Koloumbo. Han lovade att stanna.

Idag åt vi på samma restaurang som igår. Vi var jättehungriga och beställde in sallad, Maria villa ha ”oktapodi” och jag ville ha musslor. Lite zuccinini är gott och så måste man ha ouzo också 🙂

IMG_1671 IMG_1674 IMG_1677

IMG_1678 IMG_1679

Efteråt fick vi baklava, en sockerdränkt kaka och youghurt med persika och ananas i. Gissa om vi var mätta efter detta!!!

IMG_1680

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

Lördag 29/8

Det går en snabbuss, nr 70, till stranden med avgång 10.15 från stationen. Jag hoppade på den på andra hållplatsen och Maria stod och väntade vid sista hållplatsen på Egnatia, den långa gatan som går tvärs genom Thessaloniki.

Jag hade tagit plats bak i bussen och såg Maria gå mot framdörren när bussen saktade in vid hållplatsen MEN den stannade inte!!! Den fortsatte!!! Jag skrek- högt – E!!! Stamata!!! Stamata!!! Bussen stannade till någon sekund och fortsatte sedan sakta och svängde ner mot Lefkos Pirgos. Jag sprang fram till föraren, skrikandes, jättearg. Frågade varför han inte stannat och förklarade att min vän skulle med bussen. Han påstod att det inte var något stopp där, men det talade jag om för honom att det var. Jag hade ju åkt därifrån otaliga gånger förra sommaren och även förra veckan. Han menade att hon fick väl ta nästa buss.

Hela bussen var i uppror och diskuterade det hela. Jag ringde Maria och hon hade ju inget annat val än att ta en buss till IKEA och byta där.

Maria kom till stranden nästan 45 minuter efter mig. När hon väntade på bussen vid IKEA hade en man börjat prata med henne. Han var urförbannad, för 70-bussen hade inte stannat för honom heller. Han hade stått på hållplatsen innan den Maria stod vid.

Man blir tydligen hungrig av att missa bussen så efter en liten stund på stranden var Maria hungrig, och vi gick till en restaurang en bit bort. Vi satte oss precis vid vattnet.

IMG_1659

Beställde ”mpougiourdi” och den smakade faktiskt relativt bra, fast inte som på Thassos.

IMG_1662 IMG_1663

På den andra tallriken finns Marias ”Melitsane salata” dvs auberginesallad. Åsså lite ouzo förstås.

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 28/8

På kvällen var hela klassen ute och åt.

Alla beställde vad de vill ha och sen delades notan mellan alla. Typiskt grekiskt men Nikos borde förklarat för alla, att alla äter av allt. Nu blev det så att en del åt och drack mycket, och inte delade med sig, medan andra (jag) åt lite.

Jag beställde som vanligt ”mpougiourdi” vilket är en ostblandning med tomat och het paprika i ugn. Den bästa jag någonsin ätit var på Thassos förra året. Hittills har ingen annan varit lika god som den.

Efteråt fick vi ”glyka”, bla glass, melon och kakor dränkta i sockerlag.

IMG_1655

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Thessaloniki | no comments

Torsdag 27/8

Åkte till stranden direkt efter skolan. Hade med min nyinköpta termometer.

”Bara” 30 grader en bit ut i vattnet och några till inne vid stranden. Man ska inte klaga.

Gjorde min läxa och drack en frappe. Stannade till strax före 19.

På vägen hem, strax efter IKEA finna en stor cykelaffär och av någon anledning  lägger de cyklar på hög …

IMG_1649

augusti 31st, 2009 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments