Mina resor

Lite hit och dit, men mest till Grekland

25/8 – Skolan – Το σχολείο

Vaknade pigg och utvilad. Inget konstigt med det eftersom jag la mig kl 20.30 igår, helt utmattad efter min utflykt och alla timmar på stranden.

Det var faktiskt också kyligt inatt, det blåste friskt och jag orkade inte gå upp och stänga av takfläkten eller stänga till fönstret. Istället drog jag lakanet om mig.

Idag gick vi genom miljoner nya ord känns det som. Undrar hur jag ska banka in dem i skallen. Tror att jag ska sätta upp lappar på allt i lägenheten och börja prata med mig själv. Skulle behöva prata med greker, men på min nivå så är jag inge kul att prata med, snarare ganska tråkig. Kan ju inte direkt delta i någon vild diskussion utan bara svara på lätta frågor eller själv fråga om enkla saker. Ingen höjdare till att konversera med andra ord.

Hemläxan till imorgon är att skriva ner ett typiskt svenskt recept och beskriva hur man tillagar det hela. Jag har beskrivit hur jag gör smörgåstårta. Vet inte om man äter det någon annanstans.

Smorgastarta

The night was a bit cool. It was windy but I didn’t get up to turn off the fan and close the window, just wrapped my sheet around me.

Today we went through a million new words. Wonder how I will make them stick into my poor brain. Think I’ll write small notes and stick to all things in the flat. Need to talk more but at this level I’m quite a bore as I only can talk about very simple thing and answer very simple questions.

The home work for tomorrow is to write down a typical Swedish recipe. I’ve chosen “smörgåstårta” sandwich cake. Don’t know if it’s eaten anywhere else.

augusti 25th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | 4 comments

24/8 – Stranden – Η παραλία

Det var skönt på stranden, när jag väl kom dit. Tack och lov så var några solstolar lediga. Jag tog en i andra raden idag. Nedanför låg en ensam kvinna. Badade och la mig i solen en liten stund. När jag tittade upp hade hon dragit upp sin solstol och in i MIN skugga! Ett sånt tilltag! Men när jag reste på mig, så flyttade hon sig lite och jag sa, eller försökte iaf, att vi kunde samsas om skuggan.

Rätt som det var kom en segelbåt farande in till stranden, mitt bland alla badande. De drog upp båten en liten bit och gav sig sen ut och badade.

segelbat

Klicka och kolla – click and watch en-liten-strandfilm

The beach was lovely. Swam a little and lied in the sun for a while. When I looked up I saw that a woman had moved her sun bed into my shade! Well, when I sat up she moved in a bit and I said we could share it.

Suddenly a sailing boat came to the shore. It passed all the swimming people. They just put it on the beach and went for a swim.

augusti 25th, 2008 Posted by | Grekland | no comments

24/8 Utfykten – Η Εκδρομή

Idag hade jag beslutat att åka till den strand vars buss gick först. Det blev nr 72 till Perea eller Agia Triada. Jag hoppade av i Perea, gick ner till stranden och vände direkt. Det var en jättestrand med massor med barer, rena turistfällan.Gick tillbaka till busshållplatsen och räknade ut att jag kunde ta buss 72 till Nea Mihaniona och sen nr 77 till Paralia Epanoimi där jag brukar bada.

Medan jag väntade på bussen såg jag två ungdomar som stod med sin parlör och försökte begripa vad greken sa om bussen. Han sa att de skulle kliva på vid denna hållplats, men eftersom de hade resväskor, begrep jag att det var fel, så jag la mig i det hela. På ett sätt hade greken rätt, de skulle komma till ändstationen, men i fel ände. Jag förklarade att de skulle ta den på motsatt sida, ett kvarter bort. Kliva av vid IKEA och sen ta 8 till stationen. De skulle till Kavala. Sen diskuterade jag, på min nivå, detta med greken.

Nåväl, kom till Nea Mihaniona och hoppade av vid en busshållplats där det stod 77. Väntade en stund och frågade sen en man på ett kafé. ”Το 77 δεν έχει σίμερα” sa han. 77 går inte idag. Var finns taxi, frågade jag. Δεν έχει ταχί εδώ”, här finns ingen taxi, svarade han. Just snyggt! Skulle jag behöva åka hela vägen tillbaka?
Det kom en till 72. Hoppade på och frågade om chauffören visste var jag kunde hitta en taxi. Jag åkte med ett par hållplatser till centrum. Där pågick en enorm marknad. Frågade en gubbe och han sa att idag finns absolut ingen taxi pga av allt folk.

Ställde mig på en refug och väntade. Till slut kom det faktiskt en ledig taxi som kunde köra mig till ”Min strand”. Vi åkte en bit, och då fick 2 till hoppa in. Så självklart i det nyfikna Grekland, så började de genast diskutera mig, vart jag skulle och varför jag inte ville stanna vid de andra stränderna. Stapplande kunde jag säga att visst var de andra stränderna vackra men jag ville till min vanliga strand eftersom jag visste att det gick en buss därifrån också. Efter en liten bit hoppade de av. Chauffören tyckte det var skitkul att leta efter min strand. Jag såg taxametern ticka. Plötsligt stod det inte 77 vid de hållplatser vi passerade. Han körde vidare och snart var vi i byn Epanomi. Därifrån hittade jag och snart var vi vid stranden.

Det tog mig 3 timmar att komma dit idag och jag blev 11 € fattigare. Men jag fick se ett hörn av Grekland jag annars inte skulle ha fått se. Det finns alltid något positivt att hitta i allt som sker…..

karta

Anyone is welcome to correct my poor Greek.

Ζέμερα έκανα μια εκδρομή. Πίμα με το 72 στο Περέα αλλά την παραλία του δεν μου αρέσει. Πίγα με το 72 στο ενα στάσι στη Νεα Μιηανιόνα. Σίμερα έιναι ενα μεγάλο λαϊκι γιατι το 77 δεν έχει και έιναι πολύ δύσκολο να βρει ενα ταχί.
Περίμενα ενα ζρονικό διάστημα και εωα ταχί ήρθε.
Μετά 3 ώρες και 11 € ήρθα στην παραλία Επανομί.

augusti 25th, 2008 Posted by | Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments