Mina resor

Lite hit och dit, men mest till Grekland

Fredag 18/9 – balkongen

Sol på morgonen men det tornar upp sig, alltså ingen tur till stranden idag heller. Sitter på balkongen en stund, men det är för varmt och så gillar jag inte att sitta i solen om jag inte kan bada.

Mästerkocken har slagit till igen och bjuder på Red mullet, musslor, feta mm och lite efterrätt

IMG_1954 IMG_1870

september 19th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Torsdag 17/9 – mellanväder

Idag är det tyvärr lite ”mellanväder”, alltså inte läge för stranden tyvärr. Det blev en tur till centrum och frappé och sedan lite mat med Maria på en sylta nere vid hamnen. Till sällskap hade vi 8 katter i olika storlek.

Till frappén får man oftast något sött, iaf om den kostar mer än 3 €. Idag fick vi ”Halvá”, vilken jag inte tycker om, serverade i snappsglas.

IMG_1875

Maten idag var bläckfisk, gavros, eldad aubergine, feta och vitlöksröra.

IMG_1877 IMG_1878

IMG_1879 IMG_1880

Thessalonikis hamnpromenad är hur lång som helst.

P9170331 P9170333

Inte bara vi är törstiga

P9170342

september 19th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Tisdag 15/9 – Prov och poliser

Idag är ordningen återställd vad beträffar vädret. Inte ett moln på himlen när jag steg upp. Tyvärr hinner jag inte åka till stranden för jag ska träffa både Fani och Eleni senare idag.

IMG_1818

Fick tillbaka provet idag. Hade 8 av 10 Och det är faktiskt riktigt bra. Det var 3 som hade bättre 🙂 bland dem läraren.

Åkte hem direkt efter skolan. Satt som vanligt och lyssnade på min ljudbok då bussen stannade vid ett trafikljus… trodde jag. Sen ser jag en massa poliser utanför och en hel hög kommer in i bussen via alla dörrar. Det är poliser i skottsäkra västar och hjälmar. De går sakta genom bussen och stannar vid en man som sitter på samma rad som mig men på andra sidan gången. Han får visa ID och sen tar de ut honom, de kollar i hans påse och sen fick han handfängsel och sattes i polisbilen. Alla poliser kom tillbaka in i bussen, iakttog alla passagerare igen och frågade tjejen som han satt bredvid om de var i sällskap. Hon svarade nej, men sen gick hon av vid hållplatsen 200 m därifrån….

När jag klev av vid min hållplats var även där flera poliser. De hade stoppat en bil med två män. De jagar några som skjutit mot polisen härom dagen….

september 16th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

Måndag 14/9

Skit!!! Det regnar!!! Och jag som skolkar idag….
Inte mycket gjort idag, sitter mest och lyssnar när de andra pratar grekiska.

Kolla hemtrevnaden som breder ut sig i HELA rabatten.

IMG_1784

Självklart har de massor med vinrankor.

IMG_1790

Om man vill fiska kan man åka till Dion. Men även där öser det ner och fisken vill vara kvar i vattnet.

P9140319 P9140320

september 14th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | 2 comments

Söndag 13/9

Åkte iväg till nästa turistfälla för att kolla på tavlor.

IMG_1768

Köpte 3 stycken för totalt 20 Euro. Som hittat!

IMG_1791 IMG_1792 IMG_1793

Sen kurrade magen. Rödbetor med krossad vitlök samt squash, musslor och gavros.

IMG_1774 IMG_1776

Favoritrestaurangen

IMG_1781

september 14th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Fredag 11/9

Prov idag!

Need I say more?

Jag har en sorts hatkärlek till prov. Prov är det värsta som finns men samtidigt så vill jag göra det för att se vilka framsteg jag gjort.

Magen var i uppror inför provet, men jag visste ju sen förr att bara jag får börja så brukar den lugna ner sig. Så även idag.Visst var provet stort som han sa vår käre lärare. Tack och lov så var CD-spelaren trasig så vi slapp lyssna. Det har varit näst intill omöjligt att uppfatta när han tidigare kört lyssningsövning. Detta dels pga liten skruttig CD-spelare och dels för att det är sådant eko i salen som är stor, saknar gardiner och har minst 4 m till taket.
Satt i 3 timmar! Jäklar vad svårt det var! Ska bli spännande att få tillbaka det nästa vecka.

Inför helgen har de tyvärr inte lovat något badväder men troligtvis till nästa vecka. Då får jag ta igen alla bad jag missat.

Det är minst sagt frustrerande att inte ha Internet hemma. Måste ju ner till till stället med alla ungdomer som gapar och skriker. Det är rena lekstugan. Men idag, ha ha, kom jag ihåg min öronproppar.

macks-soft-ear-plugs

september 11th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

Onsdag 9/9

Väderflickan har lovat regn och rusk. Har paraply och regnjacka i väskan. Bara 19 C på morgonen, så det var bara att ta på koftan.

IMG_1726

Inget regn på hela dagen, inte förrän min tvätt hängt ute någon timme. Hann plocka in den innan det började ösregna.

september 11th, 2009 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

10/9 Provet – The test

Provet var på 7 A4-sidor! Det tog minsann tid att göra alla uppgifter och det krävdes stor tankemöda. Vissa delar var lätta medan andra knepiga. Jag har fortfarande problem med pronomen och genitiv.Efteråt åkte jag till stranden där jag stannade några timmar. Därefter åt jag med Maria på Cardhu.

The test was huge, 7 pages! It took some time to fill it all. Some where easy and some hard as I still have problem with the pronouns and genitive. After the test I went to the beach and then had dinner with Maria at Cardhu.

september 12th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

9/9 Skolan – School

Idag hade Dimitris med sig något han bakat. Smördeg med mandelfyllning.
Today Dimitris brought a cake he made himself.

Och här är hela klassen.
And here is the class.

Barbara, Roland, Eva, Daniella, Julia, Louise, Eleni, Dimitris, Takasi, Ilona and Panos sitting down, tired from running to the army and police.
As Barbara was hiding behind me, I had to fix it…. and Fikrie is missing….

Vår underbara lärare Eleni.
Eleni, our excellent teacher.

september 12th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Thessaloniki | one comment

25/8 – Skolan – Το σχολείο

Vaknade pigg och utvilad. Inget konstigt med det eftersom jag la mig kl 20.30 igår, helt utmattad efter min utflykt och alla timmar på stranden.

Det var faktiskt också kyligt inatt, det blåste friskt och jag orkade inte gå upp och stänga av takfläkten eller stänga till fönstret. Istället drog jag lakanet om mig.

Idag gick vi genom miljoner nya ord känns det som. Undrar hur jag ska banka in dem i skallen. Tror att jag ska sätta upp lappar på allt i lägenheten och börja prata med mig själv. Skulle behöva prata med greker, men på min nivå så är jag inge kul att prata med, snarare ganska tråkig. Kan ju inte direkt delta i någon vild diskussion utan bara svara på lätta frågor eller själv fråga om enkla saker. Ingen höjdare till att konversera med andra ord.

Hemläxan till imorgon är att skriva ner ett typiskt svenskt recept och beskriva hur man tillagar det hela. Jag har beskrivit hur jag gör smörgåstårta. Vet inte om man äter det någon annanstans.

Smorgastarta

The night was a bit cool. It was windy but I didn’t get up to turn off the fan and close the window, just wrapped my sheet around me.

Today we went through a million new words. Wonder how I will make them stick into my poor brain. Think I’ll write small notes and stick to all things in the flat. Need to talk more but at this level I’m quite a bore as I only can talk about very simple thing and answer very simple questions.

The home work for tomorrow is to write down a typical Swedish recipe. I’ve chosen “smörgåstårta” sandwich cake. Don’t know if it’s eaten anywhere else.

augusti 25th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | 4 comments

21/8 – Läxa – Homework

Idag åt jag lunch på ett gyros-ställe och tog sen bussen till stranden. Jag hade packat badkläder och handduk i skolväskan och kunde åka direkt efter skolan.

Idag tog det ca 1,5 timme att komma dit, Visst är det lång tid, men det är värt det. Jag badade genast och tog sen en liten tupplur i skuggan. Gick till tavernan och tog en frappé och gjorde min läxa. Det var en övning jag inte förstod, så jag frågade tjejen som serverade. Hon förklarade gärna och jag kunde göra klart läxan.

Stannade på stranden till strax efter 19 och var hemma strax före 21.

Today I had lunch at a gyros place and then I took the bus to the beach. I had brought all my things to school so I could go straight to the beach from school.

Today it took about 1,5 hrs to get there, but its worth the long trip.I went straight into the sea and then had a nap in the shade.Went to the taverna, had a frappé and did my homework. There was one exercise I didn’t understand so I asked the girl. She explained and I could finish it.

Stayed at the beach until around 7 pm and came home about 9 pm.

augusti 21st, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor | no comments

21/8 – Nytt klassrum – new class room

När jag kom till nya klassrummet var det som att gå in i ett kylrum! Jämfört med de ynka 32 C utomhus… Det var ett luftigt och bra klassrum med ordentliga bord. Jag sitter nu bredvid Takashi från Japan och idag skulle vi bla berätta för varandra var vi bor i Thessaloniki och hur man tar sig dit.

Läraren är fortfarande bra och lyssnar mycket på oss och vill gärna att vi ska tala om vad vi tycker är knepigt och vill att hon ska gå genom. Jag vill väldigt gärna prata mycket och nu menar jag inte som jag brukar göra på svenska eller engelska, utan att vi får träna mycket på att använda språket. Att sitta för sig själv och skriva är inte så himla svårt, men däremot att kunna säga något vettigt är knepigare.

Idag lyckades jag med att på ett gyros-ställe förklara att jag ville äta hälften där och ta hälften med mig.

På bilden syns den nya byggnaden och klassrummet.

When I arrived to the new class room it was like entering a refrigerator, well, compared to the 32 C outside. It was a good class room with sufficient tables. I’m now sitting next to Takashi from Japan and today we should explain where we live in Thessaloniki and how to get there.

The teacher is still very good and listens to us and wants us to tell her what we find difficult so she can go through that part more thoroughly. I would like to talk more and really use the language.

Today I managed to explain, in a gyros place, that I wished to eat half of it there and take away the other half.

In the picture you see the new building and the class room.

augusti 21st, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

20/8 – Ny lärare – new teacher

La mig tidigt igår men var ändå jättetrött i morse. Det är säkert värmen, bara strax under 30 på morgonen.

När jag kom till skolan satt det två lappar vid dörren. De hade delat vår klass. Den jag ska gå i har bara 12 elever och en ny lärare. Vi ska vara i ”the old building”, den utan AC.Klassrummet var pyttelitet och hade en golvfläkt. Efter en timme var det olidligt där inne, ingen luft och svårt att koncentrera sig.
Efter rasten sa läraren att vi ska vara i ett större klassrum med AC imorgon. Allt löser sig, som kärringen sa, ni vet, hon som sket i vasken….

Läraren, Eleni Vletsi, är kanon! Hon är ung, men född till lärare. Det kunde inte bli bättre! Den andra var ju väldigt rar, men ingen fart i. Det här blir så himla bra.

Efter skolan var det ett möte 12.30 för alla med stipendium. Vi skulle lyssna på rektorn och en snubbe till. De kom inte förrän 13,15! De pratade en stund var, varpå våra namn ropades upp och vi fick gå upp på scenen, ta i hand och få en ryggsäck av tyg. Jag kunde vara morsa åt alla 🙂

På bilden har ungefär hälften gått fram.

Aulan

ENGLISH

I was so tired when I woke up today. Must be the heat, just under 30 C in the morning.When I arrived to school, there were two notes by the door. They had divided the class into two classes. We are now only 12 had also gotten a new teacher. We will be in the old building, the one without AC.
The class room was so small and had a fan on the floor. After an hour it was unbearable, no air and very hard to concentrate. After the brake the teacher sad we’ll have another class room tomorrow. Excellent!

The teacher Eleni Vletsi, is young but really a talented teacher, who seems to love her job. It couldn’t be better!

After school there was a meeting with all students having scholar ships at 12.30. We should listen to the headmaster and one more guy. They didn’t come until 13.15. They made their speeches and then our names were called and we had to enter the stage, shake hands and get a back pack. I could easily mother them all 🙂

The picture shows about half of the crowd.

augusti 20th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments

19/8 – 2 år i varje klass – the same level

Jaha, jag ska alltså gå A2 igen. Men det är ok, jag har ju glömt så mycket.Och jag ska inte vara på franska institutet. När jag fick veta detta gick jag till expeditionen och klagade lite. Som några vet så har jag under våren haft någon form av inflammation i mina knän och fått kortison. Jag har sedan dess svårt att sitta på huk, vilket ju är ett måste på dessa toaletter, ni vet, hål i golvet. Man undrar om man är i Europa…. Tjejen jag pratade med kunde inget göra. Alla toaletter är sådana, även deras. Jag stod kvar, det kunde ju hända att någon kilade dit med en riktig och bytte lite snabbt, eller? Lite envishet lönar sig. Efter en stund var det en som undrade varför jag stod där och fick det viskande förklarat. Hon visste minsann! Det finns riktiga toaletter i en annan byggnad. Kanon! Case closed!

Från början var vi 13 stycken, helt lagom. Men det droppade in folk hela tiden och till slut var vi 23! Salen är för liten så vi ska byta imorgon. Fast jag tycker att de ska ta in en lärare till.

Det är en salig blandning av nationaliteter i klassen:

 • Armenien
 • Frankrike
 • Usa, Ohio
 • Japan
 • Australien
 • Ryssland
 • Ukraina
 • Lettland
 • Italien
 • Moldovanien
 • Libanon
 • Argentina (en 20åring som studerar turism och säger sig veta var Karlskrona ligger)
 • Sverige

De armeniska flickorna är ena fenor på att rabbla böjningsmönster. Killen från USA ropar ”Go girls” och de rabblar snabbt och inövat.Vi har samma bok som förra året – en utgift mindre, och fick läxa tills imorgon. Den har jag redan gjort förra året, men ska inte tjuvkika.
Jag sitter rakt framför läraren och fick läsa och svar på många frågor. Efter ett tag, när vi blivit 23 i klassen frågade hon om jag inte ville byta upp mig. Hmm, jag kanske kan mer än jag tror. Får fundera någon dag på detta.

ENGLISH

So, I’ll be in the same level as last year, but I don’t mind as I’ve forgotten a lot. And I will not be at the French Institute. When I found out I went to the secretariat and complained. I’ve had inflammation in my knees this spring and had cortisone injections. Since then I’ve had problems squat which is a must on the toilettes, you know, the hole in the floor. All toilettes are like this, even the staff’s. After a while a lady realized that there is ordinary toilets in another building. Great! Case closed!

From the start we were 13 in the class. But people kept coming so now we are 23. That’s far to many. We have to change classroom tomorrow, but I think it would be much better to make two classes.

It’s a mix of nationalities in the class:

 • Armenia
 • France
 • USA, Ohio
 • Japan
 • Australia
 • Russia
 • Ukraine
 • Latvia
 • Italy
 • Moldovania
 • Lebanon
 • Argentina (a 20 year old who studies tourism and claims he knows where Karlskrona is)
 • Sweden

We have the same book as last year and have home work until tomorrow. I’ve done it last year but will not peek.
I’m sitting right in front of the teacher and got to read and answer many questions. After a while when we ended up to be 23 in the class, she asked me if I wanted to transfer to B1. Maybe I know more then I think. I’ll think about it.

augusti 19th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | one comment

18/8 – Back to business

Uppe med tuppen, eller rättare sagt en halvtimme innan slog jag upp mina blå. Har sovit jättegott inatt. Det blåst och varit så svalt att jag fick dra ett lakan över mig.ixade till mig och gjorde frukost, omelett och bacon.

7,40 gick jag hemifrån. På busshållplatsen mötte jag Luca, en italiensk katolsk präst som gick på skolan förra året fast en helt annan högre nivå. Kom fram i god tid.

Pleacement test – det var vad alla skulle göra. Vi fick sitta i en stor ekande aula och här skulle vi lyssna på ett band, göra läsförståelse och skriva. Jag gick efter en stund, kunde inte höra vad de sa. Jag gjorde min intervju och ska gå antingen i A2, som förra året, eller A3. Läraren menade att det jag kunde förra året kommer tillbaka och det är ju min förhoppning. Det viktigaste är dock att jag får gå i en klass på franska institutet. Anledning: toaletterna! På universitetet är toaletterna bara ett hål i golvet, medan de är riktiga på franska institutet.

ENGLISH

Up at 6.30. Had a good nights sleep. IT was so windy I had to grab for my sheet and cover me. Had omelette and bacon for breakfast.

7.40 I left for the bus. At the bus stop I met Luca, the Italian catholic priest from last year. He was in a higher level.

Placement test – that’s what we should do. We went into a big auditorium to do the listening, the reading and the writing. They just had a small tape recorder and it was very hard to hear what they said. I left after a while and went to do my oral test. I will be in A2 as last year or A3. Will know tomorrow. The most important thing is that I’m in class at the French Institute. Why? Because of the toilettes. At the Aristotle the toilettes are just holes in the floor and I just cant do it there….

augusti 18th, 2008 Posted by | Grekiska, Grekland, Resor, Thessaloniki | no comments