Mina resor

Lite hit och dit, men mest till Grekland

14/8 – Χορτιάτης – kyrkogård – cemetery

Eftersom det imorgon är Greklands största religiösa högtid skulle hon till sin pappas grav och tända ljus.

Jag har aldrig tidigare varit på en grekisk kyrkogård, bara sett på avstånd och då är de ju så bländande vita med all sin marmor. Jag blev därför väldigt förvånad över att se hur ful denna var när jag kom nära. Baksidan av gravarna var skräpiga, gångarna var av cement och skräpiga där var visset ogräs och trasiga gravstenar.

Så här funkar det i Grekland: efter tidigast 3 år, ofta 5 år, när mjukdelarna ruttnat, så grävs liket upp och benen tvättas. Därefter placeras benen i en låda. Denna låda kan placeras på en speciell förvaringsplats eller direkt på kyrkogården och då med delar av graven bredvid. En del gör en egen gravplats någon annanstans. Vid vissa högtider plockas benen fram och tvättas igen, de kysser dem och de läggs tillbaka i lådorna.
Inga kommentarer!

Box storage Boxes close up Other boxes

ENGLISH

Tomorrow its Greece’s biggest religious holiday and Maria wanted to light some candles on her fathers’ grave and other relatives.

I’ve never been to a Greek cemetery, only passed them on a distance and then they look very white and shiny with all the white marble. I was very surprised to discover that this one was very ugly. The back sides of the graves were very untidy and messy the paths were made of ugly concrete and there were dry weed and broken grave stones.

Here is how it works in Greece: 3 or 5 years after a person has been buried they excavate the body. The bones are washed and placed in a box. The box is put in a special place or just at the cemetery. And then they put parts of the gravestone beside it. Some fixes their own place. At certain religious events they bring out the bones and wash them, kiss them and put them back in the box.

augusti 18th, 2008 Posted by | Grekland, Resor | inga kommentarer

Ingen kommentar ännu »

Ingen kommentar ännu.

Skriv en kommentar